Bejelentés


Sóbarlang Gyöngyösön Dr. Vincent Sóbarlang gyógyulási lehetőség légúti bet


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Nemsokára itt a pollenszezon

Még egy hónap és itt a tavasz, nyílnak a barkás növények, egyre több időt töltünk a szabadban. A természet ébredése sokaknak tüsszögést, orrfolyást és szemviszketést jelent: a langyos tavaszi szellő polleneket hoz. Cikkünkben allergológus szakértő segítségével tekintjük át, hogy mit tehetünk az allergiás tünetek mérséklése érdekében.

Közeleg a pollenszezon, de még van idő felkészülni

Február végén, március elején megjelennek a levegőben a korai fapollenek. Ettől kezdve ősz végéig folyamatosan számolni kell a szezonális virágporokkal. Az allergiás náthától szenvedők tüsszögnek, eldugul és folyik az orruk. Panaszaikat gyakran kötőhártya-gyulladás, szemviszketés, könnyezés kíséri.

Évről évre nő a légúti allergiában szenvedők száma. Ennek több oka van, például környezetünk és életmódunk gyors változása, a fokozódó légszennyeződés, valamint genetikai okok. A hatékony kezelés alapfeltétele a kiváltó okok minél pontosabb, minél korábbi tisztázása, és ennek birtokában a legmegfelelőbb kezelés megválasztása. (Az allergiás nátha egyébként egész éven át okozhat panaszokat, ilyenkor háziporatka, állatszőr vagy gombaspóra áll a háttérben.)

A szezonális panaszok pollenekhez kötöttek. Egyre gyakoribb jelenség, hogy az első szezonban a beteg a parlagfű pollenszórási időszakában, augusztus-október között panaszos, de a következő évben a tünetek már korábban, tavasszal-nyár elején jelentkeznek. A pollenallergia sokszor kezdődik fiatal korban, de egyre sűrűbben találkozunk felnőtt, sőt idős korban fellépő tünetekkel is.

Akinél már tisztázott a kiváltó ok, vagyis az allergén, azoknak célszerű figyelnie a pollenjelentést, és a korábban sikerrel használt gyógyszereket már a tünetek várható kezdete előtt beszerezni. Akinek tünete volt a tavalyi tavaszi-nyári-őszi időszakban, azoknak a megfelelő kezelés hiányában várhatóan idén is panaszai jelentkeznek. A hatékony kezelés alapfeltétele az alapos kivizsgálás, mely allergológiai és fül-orr-gégészeti vizsgálatot jelent.

Kivizsgálás

Fontos az orrkagylók, az orrsövény teljesen fájdalmatlan, műszeres vizsgálata, hogy az esetleges anatómiai eltéréseket, orrsövényferdülést, orrpolipokat diagnosztizálják. Ezek az állapotok az allergiás nátha kezelését jelentősen befolyásolhatják.

Az allergológiai vizsgálat lehet bőrteszt vagy vérből végzett ellenanyag-vizsgálat. A bőrteszt elvégzése tünetmentes állapotban, a pollenszezon kezdete előtt javasolt. A vizsgálat gyors és fájdalmatlan, 20 percet vesz igénybe. Az alkaron ejtett kis karcolásokon keresztül juttatják be az allegiát okozó, gyárilag előállított, tisztított allergén rendkívül kis mennyiségét a bőr rétegeibe. Az allergiát kis csalángöb igazolja: az ily módon tisztázott allergia célzottan, hatékonyan kezelhető.

Kezelés

A korszerű tüneti terápia a helyi hatású szteroid orrspray és a hisztamin-felszabadulást csökkentő gyógyszer kombinációja. Ez tartós használat esetén sem okoz kellemetlen mellékhatásokat. Kerülni kell a csak ideig-óráig segítő tartós érszűkítő orrcseppek használatát, mely nehezen visszafordítható elváltozásokat okoz az orrnyálkahártyán. Szükség esetén a kezelést allergiaellenes szemcseppel is kiegészíthetjük.
Az egyetlen, az allergiát, mint okot megszüntető kezelés az immunterápia. Ennek során megváltozik a szervezet immunválasza az adott allergénnel szemben. A több éven át tartó injekciós, tablettás vagy cseppkezelés végére a korábbi allergiás reakciót már nem váltja ki az allergén.
Célszerű ismerni az adott pollennel úgynevezett keresztreakciót adó zöldség- és gyümölcsféléket, melyek allergénszerkezete hasonló, és az arra érzékenyeknél szintén panaszokat okoz. Ilyen a kora tavaszi pollenek közül a nyírfapollen mogyoróval, almával, cseresznyével, köménnyel, kaporral vagy az őszibarackkal alkotott keresztreakciója.


A gyógyszeres tüneti terápia mellett meg kell említeni néhány eredményes alternatív kiegészítő kezelést is. Az akupunktúra, a Rhinolight-fényterápia, a sókamra-kezelés és a rendszeres fiziológiás sóoldatos orröblítés rövid távon jelentősen mérsékli a panaszokat, így esetenként a gyógyszeres kezelés is elkerülhető.


Megszűnnek a tünetek, ha sikerül allergénmentes környezetben tartózkodni, bár ez a pollenek esetében nehezen megoldható. Segít a naponkénti esti hajmosás a megtapadt pollenek eltávolítására, a zárt ablak mellett autózás, légkondicionálónál a pollenszűrő használata, az orrnyálkahártyát bevonó gél használata.
A megfelelően megválasztott kezelés mellett a betegek jelentős csoportjánál panasz- és tünetmentesség érhető el, így a szabadban töltött idő, a kerti munka vagy a szabadtéri sport az állandó panaszok helyett végül ismét kikapcsolódást és felüdülést jelenthet számunkra.

Forrás:

ORIGO

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!